recepty
svíšková
Mrkev, petržel a celer vaříme do měkka v nesolené vodě (pokud děláme pro starší děti, tak můžeme lehounce osolit) Potom zeleninu rozmixujeme do hladka a přidáme cca 3 lžíce bílého jogurtu. Podáváme s bezvaječnými těstovinami (větší děti mohou s knedlíkem) a vařeným či dušeným masem. Pokud nemáme maso připravené předem, můžeme ho vařit spolu se zeleninou a před mixováním vyjmout a nadrobno nakrájet.
příkrm s pohankou
Do kojenecké nesolené vody dáme karotku, kousek petržele, růžičku květáku - fantazii se meze nekladou - růžičkovou kapustu, hrášek, kukuřici, zelené fazolky, jablko - prostě to, co vá vaše miminko rádo, plus přidáme hrst pohankové lámanky (vaří se rychleji než celá pohanka) - vody nedáváme příliš mnoho - jen tolik, aby byla zelenina po dobu vaření ponořená. Pohanka se rozvaří a vše "zahustí", takže se vývar již neslévá jen se vše rozmixuje, případně rozmačká a vmíchá se lžička slunečnicového oleje.
Samozřejmě je možné do příkrmu přidat kousek masa - kuřecí, krůtí, králičí....
svačinka:Měkký tvaroh,borůvková přesnídávka Hami.Smíchat
mls:Šťávu ze dvou pomerančů nebo mandarinek, rozmačkaný banán a 2 rozdrcené piškoty zamícháme do trošky bílého jogurtu.
jblíčkoví mls:Nastrouháme 1 jablko, rozmačkáme 1/2 banánu, přidáme pár kapek citrónu, 1 cukrářský piškot a 1 lžičku bílého jogurtu. Vše dobře smícháme
zeleninka: Základ příkrmu je klasika - mrkev, brambor, kousek kuřecího masa, další zelenina dle toho, co zrovna nabízí domácí zásoby - kousek květáku, zelené fazolky, kukuřice, hrášek, pár koleček petržele ...... vše dát do nesolené kojenecké vody, přidat oloupané jablíčko zbavené jádřince (množství přiměřené porci - pokud vaříte více porcí do zásoby, dejte celé, jinak stačí 1/2 nebo 1/4). Vše povařit do měkka, dle potřeby odlít vývar (aby výsledná kašička měla správnou konzistenci), přidat lžičku slunečnicového oleje a rozmixovat.
čajíky: Kopřiva – zvyšuje příjem železa, zejména pokud do čaje přidáte pár kapek citronu
Přeslička – společně s kopřivou podporuje f-ci ledvin
Kontryhel – upravuje hladinu hormonů
Třezalka – proti předrážděnosti, neklidnému spánku, napomáhá činnosti vyměšovací soustavy
Meduňka – uklidňuje, proti nespavosti a bušení srdce, zabraňuje nadýmání
Řebříček – napomáhá čistění krve a uvolňuje od svalových křečí
1/2 List maliníku – uvoňuje svalstvo, zejména v pánevní oblasti, podporuje látkovou výměnu, stimuluje střevní vylučování
Poměr je 1:1 od každé bylinky. Jen maliníku se dává poloviční dávka!!! (celá je možná počínaje 37.tt)
přesnídávka:
Ovocná přesnídávka
1 kg ovoce
15 dkg cukru
1 vanilkový pudink nebo trochu Maizeny
Ovoce uvaříme v 0,5 l vody, rozmixujeme, přidáme cukr a pudink rozmíchaný ve 2 dcl vody. Nechat přejít varem, naplnit do sklenic a zavařovat 20 minut na 80 stupňů C.
Je možné vařit buď jednodruhové pyré - např. jen meruňkové a nebo různé kombinace - pak tvoří základ většinou jablka. Z 1kg ovoce výjde cca 9 skleniček. Pokud je ovoce sladší, nemusíme již přidávat cukr.